Sivilombudet varsler Kriminalomsorgsdirektoratet om forholdene i Oslo fengsel  

Sivilombudet har gjennomført en avgrenset undersøkelse av forholdene for innsatte i Oslo fengsel. Omfanget av isolasjon i fengselet utgjør etter Sivilombudets vurdering en høy risiko for krenkelse av forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling. 

Les brevet fra Sivilombudet her:

Undersøkelsen er en oppfølging av Sivilombudets besøk til fengselet i 2018, der det ble avdekket store utfordringer med isolasjon og innlåsing i fengselet.  På bakgrunn av flere alvorlige bekymringsmeldinger har Sivilombudet hentet inn ny informasjon fra fengselet.

–Undersøkelsen viser at de alvorlige forholdene som Sivilombudet avdekket i 2018 fortsatt preger fengselet og at forholdene i noen tilfeller er blitt verre, skriver sivilombud Hanne Harlem i brevet til Kriminalomsorgsdirektoratet.

Varsler Kriminalomsorgsdirektoratet

En hovedårsak til isolasjonsutfordringene i Oslo fengsel er bygnings- og bemanningsmessige forhold, kombinert med et høyt belegg av innsatte. Dette er forhold fengselet selv bare i svært begrenset grad rår over. Sivilombudet har derfor valgt å varsle Kriminalomsorgsdirektoratet om forholdene og bedt om at det innføres tiltak for å sikre at innsattes menneskerettigheter overholdes. Sivilombudet har bedt direktoratet om en tilbakemelding innen 01.12.2024.

Høy risiko for brudd på forbudet mot nedverdigende behandling

På hverdager kan innsatte uten skole eller sysselsettingstilbud i snitt være innlåst på egen celle uten kontakt med andre i over 20 timer og 30 minutter per døgn. I helgene kan dette øke til nærmere 21 timer i døgnet.

Det er svært alvorlig at innsatte som ikke er isolert av retten eller besluttet isolert av fengselet, vil kunne holdes innelåst alene på cellen nesten hele døgnet. Omfanget av faktisk isolasjon i Oslo fengsel utgjør etter Sivilombudets vurdering en høy risiko for krenkelse av forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling, i artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Skadevirkninger av isolasjon

Den omfattende innlåsingen av innsatte er skadelig, og innsatte beskriver tydelige skadevirkninger som økt aggresjon eller selvisolasjon. Det er også svært alvorlig at helsepersonell i fengselet må medisinere innsatte med beroligende og angstdempende medikamenter for at de skal «holde ut» isolasjonen de blir utsatt for.
Selv om disse forholdene har vært kjent i en årrekke, kan ikke Sivilombudet se at myndighetene har gjennomført tiltak for å redusere risikoen for isolasjonsskader og brudd på innsattes menneskerettigheter i Oslo fengsel.

Om undersøkelsen

Sivilombudet har innhentet informasjon fra ledelsen i Oslo fengsel og informasjon fra fengselshelsetjenesten (Bydel Gamle Oslo). Vi har også gjennomført et møte med kontaktutvalget for innsatte i fengselet.