Innsattes mulighet til kontakt med familie og venner bør styrkes

Sivilombudet publiserer i dag en rapport som viser at innsatte i fengsler har begrenset mulighet til å ha kontakt med sine nærmeste.

Les rapporten her:

Sivilombudet etterlyser større bevissthet i kriminalomsorgen om innsattes rett til privat- og familieliv, og betydningen av denne kontakten for psykisk helse og livskvalitet.

– Kontakten med familie og venner kan være avgjørende for innsattes psykiske helse underveis i fengselsoppholdet og for å forebygge tilbakefall til ny kriminalitet. Det er også viktig for familien. Barn har rett til å ha kontakt med foreldre som sitter i fengsel, sier sivilombud Hanne Harlem.

Lite telefontid

Innsatte i høysikkerhetsfengsler kan som hovedregel bruke telefonen i 30 minutter hver uke, og ha ett besøk i uka på omtrent en time. Videosamtaler er også mulig, men regelverket er uklart, og i mange fengsler må innsatte velge mellom det og besøk.

Samlet viser funnene at det er et stort behov for å styrke innsattes mulighet til å ha kontakt med familie og venner.

Rapporten ble presentert for Kriminalomsorgsdirektoratet i et møte tirsdag 8. april. Det er Kriminalomsorgsdirektoratet som har ansvaret for å følge opp forholdene rapporten peker på.

Noen av funnene

  • Fengslene tar for lite hensyn til barns rett til å ha kontakt med foreldre i fengsel.
  • Fengslene praktiserer regelverket strengt, og det er vanskelig å få mer enn 30 minutter ringetid i uken.
  • Avslag på søknader om utvidet ringetid er ofte for dårlig begrunnet.
  • Det er for få telefoner og nettbrett tilgjengelig i fengslene.
  • Høye ringekostnader rammer særlig innsatte med familie utenfor Europa.
  • I noen fengsler gjennomføres telefonsamtaler på steder hvor andre kan overhøre samtalen.

Om rapporten

Rapporten baserer seg på funn fra 29 besøk til fengsler med høyt sikkerhetsnivå i perioden 2014–2024. Besøkene er gjennomført av Sivilombudets forebyggingsenhet, som arbeider for å forebygge umenneskelig og nedverdigende behandling av frihetsberøvede i Norge.